Diverse01.01.2018

Mat levert på døren av aper! Monkey business?

Klokken er 20:00 i Mumbai, luften har begynt å kjøle, solen har begynt sitt ubønnhørlige fall mot horisonten og en lett bris beveger seg gjennom gatene som nå tømmes for handelsfolk som pakker sammen varene sine for dagen. Mens en type varehandel tar en pause, så starter en annen opp for kvelden. India har det raskest voksende matleverings-markedet i verden og Mumbai er i episenteret.

Jakub er på vei til en kunde med sin første bestilling for kvelden. Han piler gjennom gatene, løper slalom mellom menneskebein og vogner, halen hans hjelper han med å holde balansen mens han piler opp veggen på en bygning. Jakub er som du kanskje har gjettet allerede, ikke noe vanlig matbud. Han er en av Mumbai’s første matbud-aper.

Irfan Chopra, som er eieren av Mumbai Masala Hot4U og mannen bak matlevering med bruk av aper som distribusjon, forklarer oss hvordan det fungerer:

“De kan ikke levere på døren din, det er de ikke smarte nok til å gjøre, enda. I stedet har vi satt opp soner rundt om i Mumbai og trent individuelle aper til å levere til disse sonene. En kunde kan bestille mat fra oss, tusle bort og vente i nærmeste sone. Apekatten vil være der i løpet av 30 minutter i de fleste tilfellene. Det er veldig bra service, og vi får mye skryt fra kundene våre!”

Vi lurer på om kundene faktisk er komfortable med at maten blir levert av en ape, men Irfan er selvsikker og svarer:

“Det har virkelig hjulpet min business. Apene i India er som rottene i London, de er overalt. Forskjellen er at folk er glade for å se dem og kundene synes det er utrolig morsomt at en ape bringer dem mat, spesielt barna. ”

Klaus Nyengaard (CEO i JustEat) sa følgende om apene da vi snakket med han: “Vet du hva, jeg synes det er helt fantastisk. Vi ønsker jo alle å gjøre forretninger på den smarte måten. Det å benytte apekatter til å levere er definitivt et smart trekk. De er mye raskere enn mennesker, kan oppsøke steder mennesker ikke kan og de jobber for peanøtter!” Da vi spurte Klaus om det er noen planer om å innføre apekatt-leveranse hos de andre JustEat-restaurantene i India eller i noen av de andre landene der JustEat finnes, så svarte han:

“Vel, jeg tror det er et enormt potensiale i det indiske markedet for mer ape-streker. Kanskje noe mindre i andre land, jeg tror folk i Storbritannia, Danmark og i de andre landene kanskje ikke er klare for apekatter som leverer mat. Men jeg er overbevist om at vi vil ha en eller annen form for robotlevering av take away i Storbritannia i løpet av de neste 3 til 5 årene. I mellomtiden vil jeg følge nøye med på utviklingen av matlevering med bruk av aper.”

Jakub (som er oppkalt etter favorittpopstjernen til Irfan sin datter) kommer frem til sin sone i Nord Mumbai. Han setter seg ned og venter på at hans leveranse skal bli plukket opp. Han sitter der knapt et sekund før en ung gutt kommer bort til han. Gutten bøyer seg selvsikkert ned og tar bagen med take away som henger rundt halsen til Jakub, man kan tydelig se at gutten har bestilt mat fra Mumbai Masala Hot4U før og at han ikke synes det er noe merkelig å få maten levert fra en ape. Nå som maten er levert tar Jakub seg en liten pause i noen minutter, før han reiser seg opp og drar tilbake til restauranten for sitt neste oppdrag.

Vi prøver å forestille oss en ape som løper gjennom gatene i Oslo, tar T-banen og hopper gjennom hager med en pose full av indisk mat på ryggen mens han piler avgårde oppover Bogstadveien. Aper er kanskje akseptert i Mumbai, men i Oslos gater greier vi ikke helt å se for oss at vi klare for det 🙂 Kanskje Klaus har rett, kanskje roboter ville vært bedre? det gjennstår å se.

En ape på vei tilbake for sitt neste leveringsoppdrag.