Sushi01.01.2018

Just Eat presenterer – Sushi fra A til Å

Føles en sushi-meny like fremmed for deg som det kyrilliske alfabetet? 😳Ta det rolig kompis, du er ikke alene. Men det trenger altså ikke å være så kjipt. Vi vil derfor mer enn gjerne hjelpe deg med å bli en ekte sushi-conoisseur, så du er bedre forberedt neste gang det skal velges fra sushi-menyen.

Les vår ‘Sushi fra A til Å’, og bli sushi-ekspert på 1-2-3 👇  

Hva er sushi egentlig? Sushi historien kort fortalt: Sushi anses for å være japans nasjonalrett, men faktisk stammer den fra Kina. Her var det så ikke en matrett, men en metode å konservere rå fisk på. Men på begynnelsen av 1800-tallet fant en genial japansk kokk, med navnet Hanaya Yoheifant, ut at han ville pimpe opp kinesernes konsept, og transformere det til en spiselig delikatesse. Og vips – så ble sushien unnfanget.

Hva skal jeg bestille? For en first-timer kan en sushi-meny fremstå som ren vitenskap. Vi har derfor løftet sløret for mystikken og forberedt et lynkurs til deg. Her avslører vi hva som gjemmer seg bak de forskjellige betegnelsene, og hvordan du bygger opp sushi-måltidet ditt.

Nyttige begrep 

Ebi – er det japanske ordet for reke. Ebi-reker er ofte innbakte og frityrstekte, og de er veldig populære blant sushi-folket.

Tempura – er en tradisjonell metode å frityrsteke mat på. Retten er typisk dyppet i dej og frityrstekt i kort tid.

Nori – er sort tang som blir brukt til å wrappe for eksempel en Maki-sushi.

Gari – er ingefær skåret i tynne skiver, som deretter har blitt syltet med sukker og eddik. Gari spises typisk mellom hver enkelt sushibit, fordi man mener at ingefær renser smakspaletten og gjør smaksløkene klar til neste bit.    

Gunkan – betyr båt på japansk, og det gir god mening i forhold til utformingen av denne sushibiten. Stykket er nemlig formet som en båt, da en risbolle utgjør bunnen, tang utgjør sidene og et variert fyll utgjør toppen. 

Typiske forretter

Wakame-salat – er en salat laget av tang. Salaten er rik på næring og inneholder store mengder A-vitamin og kalsium.

Misosuppe – er en japansk suppe som både er rik på næring og fattig på kalorier. Suppen består hovedsaklig av dashi (fiskebuljong) og miso (paste av fermenterte soyabønner). Ifølge japansk kutyme er det tillatt å slurpe suppen i seg som en kopp te. Så, bottoms up folkens!

Edamame – er dampede ubehandlede soyabønner, som tradisjonelt er krydret med salt og sitron. En lekker liten snack, som er rik på mettende proteiner og sunne fettsyrer.  

Sushi

Nigiri – er den typiske sushi. Den består av en oval risbolle, krydret med sukker, salt og eddik, og er toppet med rå fisk, skalldyr eller grønnsaker.

Maki – er den rullede sushi. Her er rå fisk, skalldyr og grønnsaker omgitt av sushi-ris, som videre er ‘pakket inn’ i et tynt lag tang.

Hosomaki – er små sushi-biter som kun inneholder én slags fyll, kanskje laks, krabbe eller agurk. Hosomaki-sushien er ofte ganske tett og er skåret opp i små stykker.  

Uramaki/-inside-out – betyr faktisk “innsiden ut”, og det er en god beskrivelse på denne form for maki-sushi. Her er det risen som danner det ytterste laget motsatt den ‘opprinnelige’ maki-sushien hvor det er tang der er ytterst.

Futomaki – er store sushibiter med masse lekkert fyll, som er omkranset av ris og tang.

Temaki – kjennetegnes ved sin nori-innpakkede kjegleform. Temaki spises typisk med fingrene i motsetning til de andre sushibitene, som spises med pinner.

Sashimi – er en japansk delikatesse som utelukkende består av rå fisk eller kjøtt, skåret i tynne skiver.

Tilbehør

Wasabi – er en sterk grønn paste som er laget av en japansk pepperrot. Wasabi er veldig sterkt og påføres typisk fiskedelen av sushien med en av spisepinnene dine. Og husk – det er fy-fy å mikse wasabi i soyasausen din!

Gari/Ingefær – se “Nyttige begrep”.

Soyasaus – brukes som dipp til sushien din. Du skal for alt i verden IKKE drukne risen i soyasaus. Det er kun skalldyr, fisk og egg som skal ha en liten dukkert.

Sake – er en japansk vin som er brygget av polert ris.

Ok folkens, så er det på tide å runde av dagens sushi-undervisning. Hvis du har fulgt nøye med, så kan vi kun gratulere deg – du har bestått sushi-lynkurset vårt, og er nå klar til å bestille.