Kebab i Bergen med utkjøring

Lykken er en nylaget kebab i hånden. I alle fall noen ganger. Som de gangene du virkelig har lyst på kebab. Denne innvandreren fra Midt-Østen har for lengst inntatt topp-posisjonen blant nordmenns foretrukne nattmat.

Det finnes knapt noen herligere måte å hente seg inn igjen etter en slitsom kveld på byen, i taxikøen eller på vei til fots hjemover. Men det behøver ikke være natt til søndag for at du skal få spise en god kebab. Kebab kan i Bergen bestilles med levering på døren. Du har vel lastet ned just-eat appen på telefonen din?

Da kebaben kom til Bergen

Den første generasjonen kebab etablerte seg vel i Bergen på slutten av 1980-tallet. I 1993 skrev Bergens Tidende at kebabsjappene vokst fram som paddehatter over hele byen. Vi må anta at journalistene på nattskiftet var godt orientert om dette. Lykkelige må de være nå, når de kan bestille kebab i Bergen med utkjøring direkte til redaksjonslokalet.

Men hva gjør en god kebab? Det er flere ting som virker sammen for den beste kebab-opplevelsen. Det er selve pitabrødet. Det er rundt og det er flatt. Når det varmes opp utvider det seg, og det skjæres et snitt hvor de legger alt deg gode fyllet. Brødet er gjerne litt sprøtt utenpå og mykt inni. Det innvendige bløtes gradvis opp av sausen.

Kjøttet stekes på stekeplate og puttes oppi brødet. Normalt velger du mellom kylling, lam eller biffkjøtt. Det skal ikke være for mye eller for lite av det.

Det skal nemlig være plass til vitaminene. Grønnsaker som følger med. kan variere. Dom oftest er det en blanding av kinakål, agurk, tomat og mais. Bergensere med bestemte meninger kan gjerne gi instruksjoner til kokken; ikke så mye kinakål er du snill, jeg liker ikke mais, og liknende.

Hva er god kebab-saus?

Vi må ikke glemme sausen. Du tror vel ikke vi har gjort det? Kombinasjonen av den hvite og den røde sausen er viktigere enn bare fargen. En kyndig kebabspiser lar gjerne plastgaffelen danse mellom bitene og strategisk feie opp akkurat så mye av den sausen han ønsker. Det er den røde sausen som avgjør hvor sterk du vil ha kebaben. Bestiller du ekstra sterk, får du mer av den. Den hvite rømmesausen gir kjøttet en frisk smak og fungere samtidig som en salatdressing.

En annen variant er rullekebab, også kalt shawarma. Det er ei lefse som rulles rundt kebabkjøttet og grønnsakene. Det gjør den lettere å håndtere dersom du er litt ustø på labben.

Men hva venter du på? Familien sulter og det er din tur til «å lage» maten. En harmonisk familie i Bergen er den hvor alle spiser kebab sammen. Kebab ble ikke oppfunnet i Bergen, men gud bedre hvor flinke vi er blitt til å lage den.

Annen god føde du kan bestille på take away i Bergen, er pizza og hamburger. Ikke tenk på oppvasken. Den tar vi. Dere skal bare kose dere maten.

Kebab Take away Bergen

Kebab andre steder