Sushi i St. Hanshaugen som take away eller med levering

Er du så heldig at du bor på St. Hanshaugen i Oslo kan du prise deg lykkelig. Flere av de beste sushirestaurantene befinner seg i din nærhet. Du kan raskt sende en bestilling på Just Eat appen og hente den selv når den er klar. De er også restauranter som kan levere på døra.

Selv om du befinner deg i bykjernen med all verdens tilbud, kan det til tider være godt å trekke seg inn og nyte maten i sitt eget hjem. Hva er mer urbant enn sushi? En sushiaften hjemme hos deg selv i hovedstadens kjerne blir jo nesten som å bo i New York.

Japansk bordskikk

Sushimåltidene er fortsatt som små eventyr, med sine fargerike anretninger og eksotiske smaker. Du har kanskje lært deg ganske mye om sushi og vet hva du vil ha. Men det ligger spennende historier bak hver liten bit og det følger alltid med elementer av japansk kultur.

La oss ta bordskikken. Du behøver selvsagt ikke iføre deg kimono og innta maten sittende på gulvet, med mindre du er en japanentusiast av de sjeldne. Men er du ekspert eller nybegynner på spisepinner? Begge pinnene holdes med tommel- og pekefingeren med en centimeters avstand. Langfingeren plasseres like foran og mellom pinnene. Da har du en gripemekanisme som støttes med de øvrige fingrene.

I Japan er det mye etikette knyttet til bruken av pinnene. Noen av de har oppstått av gode grunner, andre er mer kuriøse. Holder du pinnene høyt etter at du plukker dem, betyr det at du har tilsvarende høye tanker om deg selv. Legger du fra deg pinnene på tallerkenen, sørg for at de ligger parallelt og ikke i kryss. Det siste er noe japanerne gjør i begravelser. Du bruker heller ikke en pinne til å spidde maten, selv om det virker logisk for en gaffelbruker. Pinnene jobber sammen. Hvis deler et fat, roter du ikke rundt i det med den enden av pinnene du spiser med. Det er ikke hygienisk. Derfor snur du dem den andre veien før du forsyner deg.

Spis sushi med pinner eller med fingrene

Men du behøver ikke å spise alt med pinner. Det er faktisk greit å hjelpe til litt med hendene. For biter som nigiri og temaki er det også å foretrekke.

Når du har et fast grep på makien skal du klare å dyppe den i soyasausen uten å miste den. Med en nigiri, det er altså en risball med noe godt, som et stykke laks eller tunfisk, på toppen gjør du det annerledes. Den tar du mellom to fingre og snur oppned. Så dypper du kun fiskebiten. Det er for at det ikke skal komme risbiter i sausen. Det er ikke nødvendig å snu nigiribiten rett vei før du sender den inn i munnen.

Disse bordskikkreglene er imidlertid kun for trivia å regne. Du spiser selvfølgelig sushi akkurat på den måten du selv ønsker i din egen leilighet.

Sushi Take away St.hanshaugen

Sushi andre steder